Pogosta vprašanjaZakaj je hitrost prenosa podatkov nižja od obljubljene?

Kabelski internet ni najeti vod. Pri dostopanju do strežnikov, ki so v drugih omrežjih so hitrosti odvisne od povezave med Elto in tistim delom omrežja do kamor dostopate, ter od hitrosti in zasedenosti strežnikov do katerih dostopate.

Kakšna je hitrost in ali je to sigurno hitrost, ki jo dosežem?

Hitrost je odvisna od paketa, ki ste ga izbrali. Hitrost prenosa podatkov iz interneta je odvisna od veliko dejavnikov. Predvsem pa od pasovne širine, preko katerih so vključene naprave (internet strani), do katerih dostopate, v internet omrežje. Maksimalna dosežena hitrost je tako omejena z hitrostjo vašega priklopa in hitrostjo linije, preko katere je vključena naprava (internet stran) do katere želite dostopati.

Ali lahko določen modem uporabim na drugem območju?

Da, vendar pod pogojem, da imate EuroDOCSIS modem in le znotraj Eltinega omrežja. O prenosu modema nas predhodno obvestite, ker je potrebna nova konfiguracija.

Ali modem lahko kupim tudi drugje in kakšen modem potrebujem?

Lahko, vendar mora modem ustrezati standardom EuroDOCSIS 1.1 z možnostjo nadgradljivosti na EuroDOCSIS 2.0. Modem mora biti predhodno odobren in preizkušen s strani Elte.

Kakšna mrežna kartica mora biti vgrajena v računalnik?

V računalniku mora biti vgrajena klasična mrežna kartica (ethernet 10/100 Mbit ali 10/100/1000 Mbit).

Kaj je IP?

IP pomeni internet protokol; IP številka je unikatna številka, s katero se vsak računalnik izkazuje v internet mreži. Računalnik jo mora nujno imeti za dostop do interneta. Skupaj z ostalimi parametri ga je treba ročno vnesti v nastavitve mrežne kartice.

Ali lahko dobim dodatni poštni predal?

Že pri prvem priklopu vam je dodeljen poštni predal z naslovom, kot na primer ime.priimek@elta.si. Podatke zanj vam izroči tehnik, ko vam pride uredit priključek za internet. Za dodatne poštne predale pa morate stopiti v stik s tehnično podporo, da se izda zahtevek za njegovo ustvaritev. Podatke vam bodo še isti ali takoj naslednji dan poslali po pošti na dom. Vsak naročnik interneta ima lahko do 5 poštnih predalov. Pri naslovu novih poštnih predalov upoštevamo vaše želje, seveda če ta naslov še ni zaseden.

Katere strežnike naj nastavim za POP3 (incoming mail - prihajajoča pošta), SMTP (outgoing mail - odhajajoča pošta)?

strežnik SMTP (odhajajoča pošta) mail.elta.si strežnik POP3 (prihajajoča pošta) mail.elta.si

Pošto lahko pošiljam, sprejemati pa je ne morem. Kaj je narobe?

Najpogostejši vzrok je napačno nastavljen račun v programu za elektronsko pošto. Preverite uporabniško ime, geslo in poštne strežnike.

Že več časa ne dobivam nove pošte na svoj e-poštni naslov. Kaj je narobe?

V tem primeru odprite spletno stran webmail.elta.si za pregledovanje e-pošte in se prijavite. Tu lahko preverite svoj e-poštni predal in izbrišete sporočila, ki so vam zapolnila e-poštni predal. V primeru presežene kvote na disku prejemanje nove pošte ni mogoče! Če imate na strežniku dovolj prostora, pošte, ki je bila poslana na vaš pravi e-poštni naslov pa zagotovo ne prejmete, je napaka v računalniku ali programu, ki ga uporabljate za prejemanje in pošiljanje elektronske pošte. Za več informacij nas pokličite na 051/648-388.

Moj izbrani paket vključuje hitrost 10 Mb/768 Kb, dosegam pa 1280 KB/94 KB.

Internetni ponudniki ponujajo hitrosti v kilobitih (Kb), kar ni isto kot kilobajt (KB). Razmerje med bajti in biti je: 1 bajt = 8 bitov. V primeru, da imate pri nas internetni paket M, vključuje ta paket hitrost 10 Mb/768 Kb, kar pomeni 10.240 Kb/768 Kb. Če to pretvorimo v bajte (B), je to 1280 KB/94 KB, kar načeloma tudi prikazujejo računalniki. Če želite preveriti svoje hitrosti, obstaja več internetnih strani (npr. www.speedtest.si). Če prikazana hitrost ne ustreza vašemu paketu, nas pokličite.

V računalniku imam že vgrajen modem. Ali ga lahko uporabljam tudi za internetni priključek preko kabla?

Ne, v računalnikih so ponavadi vgrajeni modemi za klicno povezavo. Za dostop do Telemachovega interneta potrebujete modem za kabelski internet, ki ga pri Elti dobite brezplačno v najem ob priklopu.

Ali imam lahko priključenih več računalnikov?

Da. Z uporabo usmerjevalnika lahko priklopite več računalnikov na en modem.

Kaj naj storim v primeru nedelovanja interneta?

Preverite sliko na televizijskem sprejemniku. Če slike ni, preverite delovanje KTV pri sosedih. V kolikor sistem ne deluje niti pri sosedih, pomeni, da so težave širšega obsega. Ugotovitev sporočite na 041/661-412. Ponovno zaženite modem in računalnik. Modem ponovno zaženete tako, da ga izklopite iz elektrike in po 10 sekundah znova priklopite. V primeru, da je priklopljen tudi usmerjevalnik, uporabite enak postopek še za usmerjevalnik. V kolikor internet še vedno ne deluje, nas pokličite na 051/648-388. Pri klicu boste potrebovali naslednje podatke: * Ime in priimek naročnika oziroma podjetja * Naslov * Tip modema * Tip operacijskega sistema na vašem računalniku (Windows, Linux, MacOS...) * Datum in (okvirna) ura, ko se je problem pojavil * Telefonska številka, na kateri ste dosegljivi Če ste naročnik naše storitve telefonije, prosimo, uporabite mobilno telefonijo, ker je v večini primerov potrebno ponovno zagnati modem in bi se v primeru klica prek naše storitve telefonije klic prekinil.

Kakšen je postopek za spremembo paketa?

Spremembo naročniškega paketa lahko uredite v naši pisarniv Izoli, ali na v Sežani.

Ali je priključek na kabelsko televizijo (KTV) pogoj za kabelski internet?

Da. Iz tehničnih razlogov vam ne moremo nuditi samo internetnega priključka.

Ali za sprejem digitalne televizije lahko uporabim osebni računalnik?

Da, če ima vaš računalnik TV tuner z DVB-C kanalnikom in ražširitveno režo za PCMCIA modul.

Ali za priklop sprejemnika ustreza vsak tip televizorja, tudi starejši od 10 oz. 15 let?

Da, televizor mora imeti SCART priključek.

Kaj se bo zgodilo z obstoječo klasično kabelsko napeljavo ob digitalizaciji leta 2010?

Eltino kabelsko omrežje bo še naprej oddajalo analogni signal. Spremembe ne bodo vidne. Evropska direktiva se nanaša samo na prizemeljsko oddajanje TV vsebin.

V kolikor imate dodatna vprašanja nas kontaktirajte